Sahabat

Halaman

10 November 2013

( Resepi ) Murtabak Cream Crackers

By Dalia Hassan at Ahad, November 10, 2013
Assalamualaikum wbt..

Dan apabila kerajinan melanda... terjadilah satu lagi menu petang yang pertama kali aku cuba.. resepi dapat dari Kopral Adam.. walaupun tak dapat lengkap (sebab dia pun tak tau sangat, bini dia yang buat) tapi bayang2 dari dia memang aku dah dapat tangkap...

So... inilah hasilnya... Murtabak Cream Cracker... Bekas yang pertama aku bakar lama so isinya agak kering tapi sedap dan bekas kedua aku kurangkan skit waktu bakar untuk bagi rasa yang lembap dan tentunya sedap... macam makan lasagna pun ada... hehehe!

sedar tak sedar aku yang tengah diet ni boleh makan sampai separuh... aptb! hahah

Update :

Ok.. ni aku bagi resepi.. resepi yang ni aku ambil dari blog Dapur Usang ... lebih kurang cuma aku adjust skit ikut apa bahan yang aku ada jer...


MURTABAK CREAM CRACKER

500 gm biskut cream cracker yang tak bergula
500 gm daging kisar
500 gm bawang besar dipotong dadu kecil
5 biji cili merah dipotong bulat kecil2
5 biji cili hijau di potong bulat kecil2
$1 daun sup bawang di potong kecil2
6 biji telur grade A
300 gm susu segar akak gunakan magnolia dlm kotak
sedikit garam
Loyang 8x8 inci di sapu butter Alaskan dgn aluminium foil seluroh Loyang

Bahan kisar

3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 sudu makan cili giling
3 sudu makan rempah kari daging

Cara

1 Panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar ditumis hingga naik bau
2 Masukkan 1/2 cawan air digaul rata kemudian tarukkkan daging kisar,bawang dadu ,cili,dan garam jika kurang air tambahkan agar daging dapat empok,masak lah hingga kering sedikit air nya
3 Perlahankan api lalu masukkan daun sup bawang gaul rata baru matikan api diamkan hingga sejuk sedikit
4 Pecahkan 6 biji telur pukul sedikit dan tuangkan dalam adunan daging tadi gaul ratakan
5 Bahagikan adunan pada 3 bahagian
6 Masak susu dalam bekas hingga mendideh dan perlahan kan api yang paling kecil

Cara menyusun biskut

1 ~ Ambil 9 keeping biskut masukkan dalam susu panas sekejap je jangan lama2 nanti kembang pulak sunsun dalam Loyang hingga penuh permukaan Loyang tuangkan adunan daging yang pertama ratakan

2 ~ Kembangkan 9 keping lagi biskut kedalam susu dan sunsun dalam Loyang hingga menutupi bahagian adunan daging tadi sudah selesai tekankan sedikit agar rata

3 ~ Buat perkara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua setelah selesai tekan2 keseluruh bahagian agar campuran telur naik dipermukaan biskut

4 ~ Bakar dalam oven 180'C selama 45 minit pastikan betul2 masak baru keluarkan dengan mecucuk bahagian tengah nya jika lidi tak ada kesan bererti dah masak lah tu

5 ~ Keluarkan dari oven dan terbalikkan kat dawi redai keluarkan dari Loyang biarkan sejuk boleh lah di hidangkan

0 comments:

PayPal

 

The Kakya Joyah Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review